Sådan gør du putning, tandbørstning og oprydning til en leg

I en travl hverdag kan det være svært at nå de praktiske gøremål og samtidig få tid til lidt leg og kvalitetstid med børnene. Men hvad med at slå to fluer med et smæk og skabe en nemmere hverdag ved, på en sjov måde, at inddrage børnene i dagens gøremål såsom oprydning.

Det er ikke bare for sjov at børn skal hjælpe til – og så alligevel …
Der er mange gode grunde til at inddrage børnene i hverdagens gøremål. Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens fællesskab. Og det gavner børnene resten af livet.

Børn lærer når de leger, og de leger ofte det vi voksne kalder pligter. Så hvorfor ikke gøre pligter til familiefavoritter?. En leg efterfulgt af legen. Overvej måden du spørger. Det er nemlig vigtigt ikke at stille spørgsmål, da det jo giver dit barn muligheden for at sige nej. Dernæst kan måden vi serverer pligten, være afgørende for om oprydningen bliver sjov eller med sure miner.

FIF
Invitér børnene med på nullermandssafari. Udrust dem med lommelygter og forstørrelsesglas, så de er klar til at spotte mad, spindelvæv og nullermænd til sugeslangen. Gør støvsugeren levende ved at give den en sjov stemme og smaskelyde. Men pas på! sugeslangen er alt-ædende og elsker små dippedutter og legetøj. Og måske også sure tæer?

Genialt: Tandbørstelegen, der virker hver gang!”
Ender tandbørstningen tit i frustration og konflikt eller gider dit barn slet ikke åbne munden? Det kan være op ad bakke at børste tænder på en to – tre årig i selvstændighedsalderen.

Følg disse simple forældrefif, og få en hyggestund med tandbørstningen. Tanken i den legende metode, er ikke at tandbørstningen skal være underholdning og skabe virak hver eneste dag. Men spar dig selv og familien for mange frustrationer og konflikter, mens udfordringen er størst. Den gode stemning omkring situationen vil dit barn huske og med tiden vil tandbørstningen blive legende let, selv uden leg.

FIF
Gør dit barn nysgerrigt. “Hov, hvem er det, der hopper rundt i din mund? Må jeg lige se … er det dine venner? Det ligner fætter Finn med de blinkende, røde sko? Hvem skal vi fange først?”

Prøv med tandbørsten at fange fantasifigurer eller det, dit barn er optaget af lige nu. Kig godt efter, når dit barn spytter ud i vasken. Måske følger en af figurerne med.

“Moar skal vi ikke lege nattøjsleg?”
Forældre kan hurtigt få kamp til stregen, når det nærmer sig sengetid og derefter ikke mindst. Her er det ekstra vigtigt at være tydelig og få skabt nogle gode rutiner. Om børnene samarbejder handler i høj grad om hvordan vi serverer de mange SKAL ting.

Prøv at invitere til leg, næste gang børnene skal i nattøjet. Børn elsker at snyde en voksen, og det er præcis det denne leg går ud på. Du starter med at tælle til ti. Legen er i gang og dit barn har allerede smidt det første stykke tøj. Børnenes glæde og begejstring over denne leg er smittende, og fremover vil de måske endda sige: “moar, skal vi ikke lege nattøjsleg”?

FIF
Når dit barn skal have tøjet af om aftenen, kan I lave en gættekonkurrence. Luk øjnene. “Er det blusen, du har taget af først?” Børn elsker, når man gætter forkert.

Nattøjet kommer måske også på, helt uden at du opdager det.
Prøv også at se, om dit barn kan få nattøjet på, inden du har talt til 20.

Når det kommer til søvn, er det dog vigtigt at skrue ned for legen og fantasien.

Find inspiration til hvordan du flytter dit barn fra “vil IKKE” til “vil GERNE” igennem 16 forskellige hverdagssituationer i børnebogen ‘Freddy & Fantasine på nullermandssafari’, som også er for voksne.

Kontakt os

Skriv til os, så svarer vi dig hurtigst muligt.

Ikke læsbart. Tryk for nyt ord. captcha txt

Søg her